kerti tömlő méretek

Kerti tömlő méretek: mik a lehetőségek?

A kerti tömlő méretének kiválasztása fontos lépés a locsolórendszer kialakításában. A megfelelő méret segíti a hatékony locsolást, és könnyűvé teszi a kertgazdálkodást. Számos különböző modell áll rendelkezésre, és a megfelelő választás számos tényezőtől függ. Leginkább ilyen kerti tömlő méretek közül lehet válogatni.

15 méter alatti tömlők

A rövidebb, 15 méter alatti változatok ideálisak kisebb kertekhez, erkélyekhez vagy teraszokhoz. Ezek könnyen kezelhetők és tárolhatók, általában könnyű munkálatokhoz, például kis növények vagy virágok locsolásához használják őket. Ideálisak olyan helyzetekben, ahol a hosszabb tömlő túl sok lenne, vagy a tárolási lehetőségek korlátozottak.

20 méter

Az 20 méter hosszú tömlők már alkalmasabbak nagyobb területek öntözésére. Ezek ideálisak kisebb kertek, udvarok vagy gyepes területek locsolására. Elegendőek ahhoz, hogy elérje a kert minden szegletét, de még mindig könnyen kezelhetők és tárolhatók.

30 méter

A 30 méter hosszúság közepes méretű kertek vagy gyepes területek esetén ajánlott. Ezek a tömlők lehetőséget nyújtanak arra, hogy a kert közepétől egészen a széleikig hatékonyan elérjük a locsolófejet. Hasznosak lehetnek olyan területeken, ahol kiterjedt növényzetet vagy gyepet kell gondozni.

100 méter feletti tömlők

A 100 méter feletti modellek már azoknak a kerttulajdonosoknak lehetnek ideálisak, akik nagy területeket kívánnak öntözni. Ezek már lehetővé teszik a kert teljes lefedését anélkül, hogy át kellene helyezni a kerti tömlő alját. Fontos figyelembe venni, hogy nehezebbek és nehezebben tárolhatók, tehát megfelelő tárolóhelyet kell biztosítani számukra.

Rugalmas tömlők

Ezek a tömlők eredetileg kis méretűek, de vízzel történő feltöltés után kiterjednek, majd a víz leeresztése után visszahúzódnak az eredeti méretükre.

Átmérő

Az általános kerti locsoláshoz a 5/8 hüvelykes átmérőjű tömlők megfelelőek lehetnek, de ha nagyobb vízmennyiségre van szükség, például öntözőrendszerekhez, akkor érdemes 3/4 hüvelykes átmérőt választani.