szürkehályog műtét

Mikor van szükség szürkehályog műtétre?

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodását jelenti és sajnos, ez a betegség semmilyen módszerrel nem kezelhető, csak műtéti úton. Régen csak akkor javasolták a beavatkozást, amikor a páciens látása jelentősen romlott, de napjainkban már a látás enyhébb romlása esetén is lehetséges az operáció. Ha további kérdéseid lennének a kezeléssel kapcsolatban, szinte mindent megtudhatsz a szürkehályog műtétről Dr. Szabó Antal weboldalán.

Tulajdonképpen ennek a betegségnek a kialakulása egy hosszabb folyamat, először a színek kezdenek halványabbak lenni, de gyakori tünet, hogy sötétben vagy gyenge fényviszonyok között bizonytalanabbul tájékozódnak az érintettek. Már ezeknél az első jeleknél érdemes elgondolkodni a szürkehályog (cataracta) műtét elvégzéséről. A betegség ugyanis súlyosbodni fog és azért sem szabad halogatni a kezelést, mert egy úgynevezett túlérett szürkehályog a beavatkozás alatt nehézséget is jelenthet. Félni nem kell ettől, hiszen a cataracta beavatkozás csak minimális kellemetlenséggel jár.

Nincs altatás, az érzéstelenítést a szakorvos szemcseppekkel oldja meg. Nagyon hamar, alig néhány perc alatt lezajlik a műtét, ami után azonnal sokkal élesebben fog látni a beteg. Bár az igaz, hogy általában 2-4 hétnek el kell telnie, amíg a tökéletes éleslátás véglegesen kialakul, de már rögtön a beavatkozás után is érezhető pozitív hatás. Nemcsak a szürkehályogtól szabadulhatsz meg ezzel a műtéttel, de tudnod kell, hogy a műlencsével a távol- és rövidlátók, illetve a cilinder dioptriával rendelkezők látásán is lehet javítani.

Érdemes tehát megfontolnod a beavatkozást, ha a szürkehályog szimptómáit észleled, esetleg szemész szakorvos diagnosztizálta nálad ezt a betegséget. Nyilván minden beteg tart a műtéti beavatkozástól, hiszen ilyenek vagyunk mi, emberek. Azonban, megfelelő tájékozódással tudni fogod, hogy mi vár rád az eljárás alatt, ez pedig remélhetőleg megnyugtat. Nagyon fontos az is, hogy megfelelően tapasztalt, nagy tudású szemész orvoshoz kerülj, mint amilyen dr. Szabó Antal.