magnézium túladagolás

Bárkinél előfordulhat magnézium túladagolás

Életünk nem minden periódusában sikerül kiegyensúlyozott táplálkozást folytatni, nem mozgunk vagy nem alszunk eleget, stresszben élünk. Ezért más módon pótoljuk szervezetünk magnéziumtartalékait, de oda kell figyelnünk a mennyiségre, nehogy magnézium túladagolás problémájával szembesüljünk. A magnézium szájon, bőrön át pótolható, de ha túl sokat veszünk magunkhoz, abból baj lehet. Bár egészséges vese esetén minimális a magnézium túladagolás kockázata, mégis érdemes odafigyelnünk az intő jelekre. A veseműködés szabályozza a szervezetben a magnéziumszintet, ezért a veseelégtelenségben szenvedő betegeknél a bőrön vagy szájon át adagolt anyag nem tud megfelelően kiürülni a szervezetből.

Hipermagnézia esete előfordulhat akkor is, ha valaki erős savtermelésre vagy krónikus hasmenésre gyógyszereket szed. Azoknak is kockázatos, akik gyomor- és bélrendszeri betegségekben szenvednek vagy szívproblémákkal élnek. A terhes nők esetében különösen fontos a megfelelő magnéziumszint beállítása, mert ebben az időszakban a magzatnak és az anyának egyaránt több ásványi anyagra van szüksége. Viszont szakemberek figyelmeztetnek, hogy a magzatvédő vitaminok, magnéziumban gazdag készítmények szedése magnézium túladagoláshoz vezethet.

A magnézium túladagolás kellemetlen szimptómái

Ha túl sok magnéziumot vittünk a szervezetünkbe, annak mellékhatásai meglehetősen változatosak lehetnek. Kezdve a kevésbé feltűnőtől a súlyosig, illetve az azonnali orvosi beavatkozást igénylő tünetekig terjedhet a magnézium túladagolás következménye. Ez lehet gyengeség, hányinger, hányás, alacsony vérnyomás, légzési nehézségek, hasmenés stb. Olyan szimptómákkal szintén szembesülhetünk, amelyek esetében nem is gondolnánk arra, hogy magnézium túladagolás okozhatja az adott egészségügyi problémát. Például a levertség, a letargia esetében a stresszt okoljuk, a különböző aktuális problémáinkat, az időjárást.

Amikor gyomorgörcs jelentkezik, akkor pedig az elfogyasztott ételekre asszociálunk, hogy valószínűleg több édességet fogyasztottunk, kevés levest vagy folyadékot. Az izomgyengeség szintén lehet hipermagnézia jele és amint az előző két tünetnél, ekkor sem gondolunk erre. Természetesen, ha egyik vagy másik tünet gyakran jelentkezik, nem múlik, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A magnézium túladagolás rendkívül súlyos tünetei közé tartozik a szívritmuszavar és a szívroham. Ez azt jelenti, hogy nagyon veszélyes is lehet, ha nem figyelünk kellőképpen a szervezetünkbe bevitt magnézium mennyiségére.

Nem könnyen azonosíthatóak a magnéziumhiány tünetei

A magnézium hiányozhat is a szervezetünkből, aminek a szimptómái nem ismerhetőek fel könnyen. Kellemetlenségeket okozhatnak a magnéziumhiány tünetei, például jelentkezhet hajhullás, remegés, zsibbadás és szédülés. Összefüggésbe hozható a kognitív képességek csökkentésével, a memóriazavarral, migrénes fejfájással, az agy megfelelő működésével, súlyosabb esetben vérnyomással, illetve szív- és érrendszeri betegségekkel. A magnéziumhiány tünetei közé tartozhat a fülzúgás is, amit kísérhet fáradékonyság és lábszárgörcsök. Apró jelek ezek, emiatt sokan nem gondolnak a magnézium hiányára.

Pedig ez a probléma az említetteken túl, lehetetlenné teszi számunkra az esti lazítást, a könnyű elalvást és a megfelelő pihenést. Nem csupán az alvásban segíti az idegrendszert a magnéziumhiány okainak kezelése és megszüntetése, de fontos, hogy a betegségek lelki okai is feltárásra kerüljenek. A hiány okozhatja a mentális betegségek tüneteinek felerősödését is. Az ásványnak fontos szerepe van az általános közérzetet szabályozó idegpályák, hormonok, enzimek és neurotranszmitterek működésében. A depresszió is tartozhat a magnéziumhiány tüneteinek osztályába. A problémára jelenleg alkalmazott kezelési módok nem mindenkinek jelentenek megoldást.

Magnéziumhiány tünetei terheseknél és gyermekeknél

A rendszeres magnéziumpótlásra terhesség idején különösen figyelni kell, mert egy gyermek kihordása és megszülése rengeteg energiát követel a szervezettől. Ha ez nincs meg, akkor jelentkezhetnek a magnéziumhiány tünetei a kismamánál. Sokan azt mondják, hogy kettő helyett kell ennie a várandós nőnek, ami nem állja meg a helyét, de az ásványi anyagok pótlására kétszeres szüksége van. Szervezetének ugyanis megnőtt az igénye az ásványi anyag és vitamin tekintetében. Gyermekeknél is megmutatkozhatnak a magnéziumhiány tünetei. Érdemes megvizsgálni a nyugtalanul alvó, gyakori fejfájásra panaszkodó, tanulási nehézségekkel küzdő gyermek esetében, hogy elég magnézium jut a szervezetébe.

Azonban nem kell mindjárt táplálék-kiegészítőket alkalmazni, esetükben elegendő lehet a magnéziumban gazdag ételek és tápanyagok fogyasztása is. Mindnyájan elkerülhetjük a magnéziumhiány okozta problémákat, ha figyelünk a táplálkozásunkra. Ajánlott a zöldleveles zöldségek, diófélék, olajos magvak, megfelelő mennyiségű vörös hús, jó minőségű étcsokoládé fogyasztása. Ahhoz, hogy ne jelenjenek meg a magnéziumhiány tünetei, tisztában kell lennünk azokkal a tényezőkkel is, amelyek befolyásolják a felszívódását, vagy szélsőséges esetben a túladagolásához vezethetnek.