Covid antitest teszt

Covid antitest teszt fajták: miben különböznek egymástól?

A koronavírusról és a védőoltásokról rendkívüli módon megoszlanak a vélemények, annyi félét hallani, olvasni ezekről, hogy az ember már azt sem tudja, mit higgyen és mit nem. Az ellenanyag vizsgálatot olyankor igénylik, ha valaki utólag szeretné igazolni, hogy átesett a fertőzésen, mert egy pozitív kvantitatív antitest teszteredmény leletét védettségi igazolvány kiváltásához is fel lehet használni. Többféle Covid antitest teszt is létezik. A Covid ellenanyag teszt azt analizálja, hogy a vizsgált személy átesett-e már a fertőzésen vagy sem.

Ez a szűrés nem magát a vírust vizsgálja, hanem az emberi szervezet vírusra adott reakcióját. Ugyanakkor, az oltások után is ki lehet deríteni a teszttel, hogy kialakult-e védettség a betegséggel szemben, de ebben az esetben meg kell várni a teljes védettség kialakulásának idejét. A vizsgálat vérből történik, ami alapvetően kétfajta lehet. Az egyik típus kimutatja, hogy találhatóak-e antitestek a vérben, vagyis kialakult valamilyen védelem a koronavírus ellen.

Az mRNS vakcinák által kiváltott immunválasz során termelődött ellenanyagok detektálása is lehetséges ezzel a vizsgálattal. Továbbá, ennél az alfajnál maradva, az antitest teszt vérből szintén kétfajta lehet, az egyik az IgG, a másik pedig az IgM antitestet mutatja ki. A másik típusú vizsgálat egyelőre még kevésbé ismert Magyarországon, de valószínűleg hamarosan el fog terjedni hazánkban is.

Ez a semlegesítő antitest vizsgálat a Centaur. A kvantitatív analízis vénás vérből levett mintából történik és kimutatja a totál immunoglobulin antitestek jelenlétét. Ezek az antitestek felelősek azért, hogy a SARS-COV-2 vírus S-tüskefehérjéjének egy részét semlegesíti, pontosan azt, amelyik felelős a vírus sejtbe jutásáért. Komplex vizsgálat ez, amiből nagy pontossággal derül ki, hogy valaki milyen mértékben védett a fertőzéssel szemben, illetve az is, hogy megfertőzheti-e a környezetében élőket. Bármelyik antitest vizsgálatot szeretné is elvégeztetni, azt érdemes a Margit Laboratóriumban megtennie.