száraz szem

Mit tegyek a száraz szem ellen?

A száraz szem ellen mihamarabb fel kell lépni, például hidratálással, hiszen a bőséges vízfogyasztás segíthet abban, hogy gyorsan elmúljon a kellemetlen panasz. A napi ajánlott folyadékbevitel személyenként változhat, de általánosságban elmondható, hogy napi 8 pohár víz fogyasztása optimális. Így is lehetséges a száraz szem kezelése.

Ugyanakkor érdemes kerülni a túlzott koffein- és alkoholfogyasztást, mivel ezek a folyadékok vízhajtó hatásúak, vagyis jelentős mértékben hozzájárulnak a dehidratációhoz. A környezet megváltoztatása is segíthet a tünetek enyhítésében. Az alacsony páratartalom és a magas levegőáramlás súlyosbíthatja az állapotot, ezért érdemes párásítót használni a beltéri nedvességtartalom növelése céljából.

Szintén hasznos lehet a napszemüveg viselése, mivel megvédi a szemet a széltől és a napfénytől. A légkondicionálás és a fűtés is szerepet játszik a levegő kiszáradásában, ezért ezeket a berendezéseket javasolt mértékkel használni, emellett figyelni arra, hogy ne közvetlenül a szemre irányuljon a levegőáramlás.

Néhány tipp száraz szem ellen

A megfelelő étrend is lényeges szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében. Az Omega-3 zsírsavak, amik megtalálhatók a halakban, a lenmagban és a chia magban, sokat segíthetnek a gyulladás csökkentésében, valamint a könnytermelés javításában. Az A-vitamin szintén hozzájárul a látószervek egészségéhez, mivel támogatja a nyálkahártya épségét

. Javasolt sok sárgarépát, spenótot és tojást fogyasztani, mivel ezek az élelmiszerek bővelkednek benne. A szemhigiénia fenntartása elengedhetetlen a tünetek minimalizálásához. Az olyan tevékenységek, mint a rendszeres kézmosás és a smink eltávolítása lefekvés előtt csökkentik a fertőzések kockázatát, amik különben tovább súlyosbíthatnák a száraz szemmel járó kellemetlen panaszokat.

Ezen kívül kerülni kell a gyakori dörzsölést, mivel irritációhoz vezethet. A szemcseppek és a műkönnyek használata azonnali enyhülést eredményez. Ezek a termékek kaphatók vény nélkül is. Segítenek pótolni a természetes könnyeket, hidratálni a szemet és csökkenteni az irritációt.

Kezelési lehetőségek száraz szem ellen

Amennyiben a tünetek súlyosak vagy nem enyhülnek az otthoni praktikák hatására, akkor érdemes felkeresni egy szakorvost. A szemész alapos vizsgálatot végez és meghatározza a probléma pontos okát, majd személyre szabott kezelési tervet állít fel. Bizonyos esetekben a száraz szem hátterében más egészségügyi problémák húzódnak meg.

Ilyenkor a szakember további vizsgálatokat javasol vagy más szakorvoshoz irányít. A modern orvostudomány számos innovatív eljárást kínál a száraz szem szindróma kezelésére. Az alternatív terápiák, mint például az akupunktúra és a masszázs, szintén hasznosak lehetnek. Az akupunktúra a test bizonyos pontjainak stimulálásával segíthet helyreállítani az energiát és javítani a vérkeringést, ezáltal enyhíteni a tüneteket.

A képernyő előtti munkavégzés során érdemes rendszeresen szüneteket tartani és nem szabad megfeledkezni a gyakori pislogásról sem. Javasolt alkalmazni a 20-20-20 szabályt, ami szerint minden 20 percben 20 másodpercre el kell nézni egy 20 láb távolságra lévő tárgyra.