Szükséges az enduro sisak cseréje egy baleset után?

Jogosan tehetik fel a kérdést a kezdő motorosok a forgalmazóknak, webáruházaknak, hogy melyik bizonyul hosszú távon a minden téren kielégítő sisaknak? Általában a rövid válasz az, hogy amelyikben az ember a legjobban érzi magát. De ez javarészt a motoros szokásaitól függ. Ha valaki keményebb terepen repeszt, akkor az enduro sisak mellett kell dönteni. Ez tartós, speciális légáteresztő rendszerrel van ellátva és kialakítása is megfelel az aerodinamikai követelményeknek.

Azonban, ha nem ilyet akar az ember, hanem egy átlagosat, akkor nincs arra általános szabály, hogy melyik a legjobb. Persze alapvetően helytálló, hogy a motorhoz és a felhasználás módjához tervezett fejvédővel lesz majd maradéktalanul elégedett a tulajdonos. Nem véletlen, hogy az egyes kategóriáknak megvan a saját eszközük. A sport, túra, verseny vagy enduro sisak egy külön, sajátos motorozási stílushoz passzol. Ezek egytől egyig merőben eltérő szerkezetűek, felépítésűek. A vásárlókat az is érdekli, hogy például az enduro sisak tényleg csak egyszer használatos egy nagyobb balesetet követően. Sokan úgy vélik, hogy ez teljesen igaz, azonban nem ennyire fekete-fehér a helyzet. Ha a kellék az eséskor mondjuk hozzáér az aszfalthoz, és ezért a fényezése megsérül, az még nem a világ vége.

Azonban egy nagyobb balesetnél, becsapódásnál, ütésnél igenis könnyen megváltozhat az enduro sisak szerkezete, és azon a ponton túl már biztosan nem tud úgy helytállni, mint azelőtt. Ekkor az ember a saját biztonsága érdekében az enduro sisak cseréjét meg kell oldja. Az már megint más téma, hogy egy fényezés kijavítása vagy a megkarcolódott plexi lecserélése egy prémiumkategóriás terméknél több ezer vagy tízezer Forintba is kerülhet.