villanybojler

Modern vízmelegítő berendezés a villanybojler

Az elektromos árammal való vízmelegítés ötlete már az 1800-as években felmerült, de gyakorlati alkalmazására és a tömeggyártás megkezdésére Magyarországon az 1950-es évekig kellett várni. Az elektromos fűtésű, tároló rendszerű vízmelegítő köznapi neve a villanybojler. A vízmelegítők technikai fejlődése során több irány is kialakult.

Lehet a vízmelegítő rendszer szerinti osztályozású, vagyis átfolyós és tároló villanybojler. A bennük lévő nyomás szerint pedig lehet nyitott vagy zárt egy bojler. A villanybojler lakások, családi házak egyéni használati meleg víz igényének ellátására szolgál.

Előnye, hogy általában a fogyasztási hely közelében helyezik el, így a csőrendszerben keletkező hőveszteség minimálisnak tekinthető. Mivel a készüléket inkább beltéren helyezik el, így további hőveszteség takarítható meg, és a készülék élettartama is számottevően megnő. Hátránya a víz, a fém és az elektromosság együttes jelenléte, ami olyan problémákat okozhat, mint a korrózió és a vízkőképződés.

Életet menthet a szénmonoxid érzékelő berendezés

A fűtési szezon beálltával sajnos gyakran hallunk a híradásokban olyan szerencsétlen balesetekről, amelyek szénmonoxid mérgezésről szólnak. A tragédiák azonban megelőzhetők, ezért nem győzik elégszer hangsúlyozni a szakemberek, hogy akinél a fűtőszerkezet fajtája indokolja, szerezzen be a szénmonoxid érzékelő berendezést.

A szénmonoxid a tökéletes égés mellékterméke, íztelen, szagtalan, láthatatlan, mérgező gáz. A szénmonoxid mérgezés tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban a szervezetünk nem minden esetben reagál időben, és a szénmonoxid jelenlétének késői észlelése könnyen tragédiához vezethet. A szénmonoxid a nem megfelelően működő kéményből vagy tüzelőberendezésen keresztül áramolhat vissza a lakás légterébe.

Legnagyobb biztonságot a zárt égésterű gázkészülékek adják, a nyílt égésű berendezések használata mellett azonban a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni. A szénmonoxid érzékelő már korán jelzi a mérgező gáz jelenlétét a légtérben, így elkerülhető a tragédia. A készülék helyes elhelyezéséhez követni kell a használati útmutatót.