adventi gyertya

Mit jelképez az adventi gyertya?

A karácsonyi készülődést sohasem lehet elég korán elkezdeni. Az adventi gyertya és a koszorú az ünnepet megelőző időszak fő szimbólumai. Sajnos csak kevesen tudják ezeknek a vallási témájú kellékeknek a valódi jelentését. A gyertya lángja meleget és fényt hoz a sötét, téli napokon, valamint megvéd a gonosz erőktől és megmutatja az utat hazafelé.

A koszorú a feltételezések szerint Németországból származik. Lucfenyő ágaiból készül és dróttal van körbe rögzítve. A koszorún 4 darab adventi gyertya található, az advent 4 hetének szimbóluma, amelyeket minden vasárnap meggyújtanak. Az utolsó, negyedik vasárnapon minden láng ég a koszorú fölött, jelezve a karácsony közeledését. A gyertyák a négy évszakot, a koszorú pedig az éves ciklust jelképezi.

Az advent másik jellegzetessége az adventi naptár, ami lehetővé teszi a karácsony előtt hátralévő idő nyomon követését. Hagyományosan ez úgy nézett ki, mint egy ablakokkal ellátott képeslap, ami mögött édesség vagy bölcs mondás rejtőzött. Az adventi gyertya és naptár elkészítését már most el lehet kezdeni.