vizeletvizsgálat

Mire jó a vizeletvizsgálat?

Laborvizsgálatokra rendszeresen szükség van ahhoz, hogy megelőzhetőek legyenek a betegségek, nyomon követhető legyen a beteg állapota és a gyógyszerek hatásai, illetve esetleges mellékhatásai. A laborvizsgálatokhoz hozzátartozhat a vérvétel, a vizelet-, illetve a székletvizsgálat és egyéb (váladék, liqour stb.) típusok.

A vizeletvizsgálat számos rendellenesség kimutatására és a kezelés nyomon követésére is használható, például húgyúti fertőzések, vesebetegségek és cukorbetegség esetén is. Magába foglalja a vizelet megjelenésének, koncentrációjának és tartalmának ellenőrzését. Húgyúti fertőzés esetén például a vizelet zavarosnak tűnhet, a megnövekedett fehérjeszint pedig vesebetegség jele lehet.

A vizeletvizsgálat alkalmas az általános egészségi állapot ellenőrzésére, része lehet egy rutin orvosi vizsgálatnak, terhességi kivizsgálásnak vagy műtét előtti felkészülésnek. Szintén érdemes vizelettesztet nézni az egészségi állapot diagnosztizálására, hiszen ez a vizsgálat értékes információkat szolgáltat a véres vizelet és egyéb problémák hátteréről.

Mindemellett az egészségi állapot megfigyelésére is használható. Vesebetegségek, húgyúti fertőzések diagnosztizálása után az orvos javasolhatja a rendszeres vizeletvizsgálat elvégzését. A vizeletgyűjtés napján érdemes 1-1,5 liter folyadékot meginni, de ennél többet már nem. Aznap és előző nap se fogyasszon szeszes italt, és a rendszeresen szedett gyógyszerek nevét jelezze a mintavételkor.