champagne

Frissítően elegáns champagne

A valódi pezsgő íze üdítő felfrissülésnek számít. Általában az ünnepi alkalmakon szokták előszeretettel fogyasztani, de egy romantikus vacsora alkalmával is kitűnő választás egy finom champagne. Viszont azt már kevesen tudják, hogy mitől számít eredetinek egy igazi ital. Nem mindegy ugyanis, hogy honnan származik az adott változat.

Tulajdonképpen, ami nem a francia Champagne történelmi tartományban érlelődött, nem nevezhető igazi pezsgőnek, az erre vonatkozó szabályozásokat figyelembe véve.

Az sem mindegy, hogy milyen szőlőfajták szolgálnak alapanyagként, hiszen ez is jelentős szerepet játszik az egyedi ízvilág kialakítása során. Bár a champagne egy időben egyet jelentett a selejtes borral, manapság egyes változatokat már aranyárban kínálnak.

A champagne atyját Don Perignon szerzetest tartják, mivel ő fedezte fel, hogy a keményfából készült dugó nem alkalmas a palackozáshoz. A parafadugóval forradalmasította a pezsgőkészítést, mivel ezáltal az erjedés során keletkező széndioxid teljes mértékben a palackban maradt.