Árpa műtét

Árpa műtét Budapesten – Mire lehet számítani?

Amikor a különféle érzékszervek használatáról van szó, akkor elsőrendűnek a látást és a hallást tartják. Amennyiben ezekkel valamilyen probléma merül fel, akkor az gyorsan lerontja a komfortérzetet. A szem nagyon érzékeny, ami egyszerűen megsérül, ha nem figyel oda rá az ember eléggé. Néha túl van erőltetve a nehéz körülmények között való használat során. Ami biztos, hogy nem arra lett kitalálva, miszerint naponta több órán keresztül egy képernyőt bámuljon. Sajnos a nyugatias és modern életmód ezt mégis megköveteli.

Az sem ritka, hogy valaki olyan körülmények között dolgozik, ahol a higiénia elég csekély mértékben van jelen. Ha poros kézzel nyúl valaki a szeméhez, akkor könnyedén olyan baktériumokat vihet így fel a nyálkahártyára, amelyek gyulladást okoznak. Az árpa voltaképpen ezért tud a legkönnyebben kialakulni. Az immunrendszer alulműködése, valamint a huzatos környezet is rájátszik a folyamatra. Érdemes tehát ezeket minél inkább kizárni, már amennyiben a lehetőség adott. De mi van akkor, ha mégis kialakult a betegség?

A Budai Szemészeti Központ szerint (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.) az árpa tulajdonképpen egy jól gyógyítható szemhéjgyulladás. Gyakran nincs szükség komolyabb beavatkozásra, mert a kialakult tályog saját magától kinyílik és megtisztul, majd nyomtalanul felszívódik. Természetesen rá lehet és kell is segíteni a javulásra borogatással, antibakteriális készítmények használatával. Ha mindez nem lenne elég és muszáj műtéthez nyúlni, akkor sem kell megijedni, hiszen egy rutin beavatkozásról van szó, amit rövid idő alatt elvégeznek.

A folyamat egyszerű, aminek során megnyitják a tályogot és kitisztítják. Ezt követően néhány napos utókezelésre van szükség és a probléma elhárul. A kellemetlenségek megelőzése csak odafigyeléssel érhető el. Fontos a szem rendszeres tisztítása és az immunrendszer minél jobb erősítése, mert így a fertőzéseknek már a kezdeti szakaszában magas ellenállást tud kiváltani a szervezet. Kerüljön fókuszba az egészség, de ha baj van, akkor érdemes tudni, hová jó fordulni mielőbb.