oszlopos fúrógép

Oszlopos fúrógép vásárlási útmutató egy népszerű barkács webáruháztól

Az oszlopos fúrógépek a kategóriájuk leggyakrabban használt típusai közé tartoznak, és számos olyan feladatot képesek elvégezni, amelyeket más modellekkel nehéz vagy lehetetlen megoldani. Az oszlopos fúrógépek sokféle kivitelben és méretben elérhetők, így a megfelelő modell kiválasztása nagy kihívást jelenthet segítség, útmutató nélkül.

Az első lépés az, hogy felmérjük, milyen fúrási igényeink vannak. Erre is érdemes figyelned oszlopos fúrógép vásárlás előtt. Fontos meghatározni a fúrandó anyagok típusát és vastagságát, valamint a fúrás során használandó fúrószerszámok méretét és típusát. Az oszlopos fúrógépek különböző méretű és típusú fúrószerszámokkal működnek, így előzetes tervezés nélkül nehéz kiválasztani a megfelelő modellt.

A teljesítmény meghatározza, hogy milyen kemény anyagokat lehet fúrni vele. Általában a nagyobb teljesítményű fúrógépek a keményebb anyagok fúrására alkalmasak. Az oszlopos fúrógépek teljesítménye általában 0,5 és 2 lóerő között változik, így érdemes megfontolni, hogy milyen anyagokat szeretnénk fúrni a géppel.

Az asztal mérete szintén fontos szempont, mivel meghatározza, hogy milyen nagy anyagdarabokat lehet fúrni a géppel. Ha nagyobb méretű anyaggal szeretnénk dolgozni, akkor egy nagyobb asztallal rendelkező fúrógépet kell választanunk. Az oszlopos fúrógépek fordulatszáma az egyik legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni.

A túl alacsony fordulatszám miatt a fúrószerszám nem tud megfelelő sebességgel forogni, így az anyaghoz való érintkezése is lassabb lesz. Ennek eredményeként az anyag túlmelegedhet, ami csökkentheti az élettartamát és jelentősen lassíthatja a fúrási folyamatot.

A túl magas fordulatszám viszont túlterheli a fúrószerszámot, ami szintén rontja az élettartamát és az eredménytelen fúráshoz vezethet. Fontos tehát a feladatnak megfelelően beállítani a fordulatszámot. A kisebb méretű és lágyabb anyagok esetén alacsonyabb fordulatszám ajánlott, míg a nagyobb méretű és keményebb anyagok esetén magasabb fordulatszám szükséges.