konyak

Mit nevezhetünk konyaknak?

Amikor ezt a finom italt kortyolgatjuk, akkor érdemes belegondolni, hogy mennyi munka áll mögötte. Sokféle nedűre rávághatnánk, hogy ez bizony konyak, azonban ez nem feltétlenül olyan egyszerű. Szőlőből borpárlatot bárki készíthet, viszont nem mindegy, hogy ez hol készül.

Amíg nem a franciaországi Cognac tartományból származik, az csak egyszerű szőlőborpárlatnak számít, legyen akármennyire minőségi és kifinomult változat. A színét és a zamatos ízét a tölgyfahordós érlelés adja.

Azok a hordók, amiben konyak érlelődött, gyakran még értékesebbnek számítanak, mint azelőtt. Elsősorban a whisky készítés szempontjából számít előnyösnek, egy anno konyakos tölgyfahordó, mert ezzel is egyedi ízvilág érhető el. Bár ezt az eljárást leginkább a hobbi whisky készítők szokták alkalmazni.

Az italt 2 évig kell érlelni, ahhoz, hogy konyaknak lehessen nevezni. A kikeverés (házasítás) szintén egy érdekes dolog a készítés során, mert a legfiatalabb összetevő határozza meg az adott változat korát. Minél idősebb és sötétebb a színe, annál nemesebb italról beszélünk.