Mi a büntetőjogász feladata?

A statisztikák elég kedvezőtlen értékeket mutatnak, hiszen sokan ülnek mámoros állapotban a volán mögé. Az ittas járművezetés mondhatni mindennapos dolog, de különösen megnő az ilyen esetek száma bizonyos ünnepek alkalmával. Sokan abba a hibába esnek, hogy egy átbulizott, kemény éjszaka után, ébredés után röviddel máris autóba pattannak. Azonban a szervezet véralkohol szintje még igen magas ilyenkor. Egy véletlenszerű ellenőrzés alkalmával pedig igen kellemetlen helyzetben találhatja magát az illető, hogyha a műszer alkoholt fog érzékelni a leheletében.

Az ittas járművezetést ebben az esetben valószínűleg szabálysértésként fogják elkönyvelni. Azonban, ha túl magas értéket mutat az alkoholszonda, akkor már bűncselekményről is beszélhetünk. Jobb lesz minél hamarabb a védelemről gondoskodni, mert csak ebben az esetben számíthatunk enyhébb büntetésre. Az ittas járművezetésnek többféle végkimenetele lehet és ezek közül a lehető legrosszabb, valószínűleg mindenkinek a szabadságvesztés.

Az ittas járművezetés a másik komoly következménye lehet az okozójára nézve, ha egy életre eltiltják a vezetéstől. A büntetőjogász azonban függetlenül a körülményektől, mindent megtesz, hogy kialakítsa a megfelelő védelmi stratégiát, ami az ügyfelei érdekeit szolgálja. Így már az érintett egyenlő esélyekkel állhat szemben az állami apparátussal. A büntetőjogász nagy szerepet tölt be a tárgyalás során, hiszen segít az ügyfelének elérnie a védekezési stratégia célját. Ez lehet például a járművezetéstől való eltiltás elkerülése is.

A teljes eltiltás, a büntetőjogásznak köszönhetően akár korlátozódhat egy bizonyos járműfajtára, vagy kategóriára. Egy felkészült ügyvéd közbenjárásával minimalizálni lehet az eltiltás időtartamát, illetve a pénzbüntetést. A filmekben nagyon drámai hatást kelt, amikor a vádlott saját maga igyekszik bizonyítani az igazát. Azonban a valóságban az kevés lesz, mint amit Hollywood megpróbál velünk elhitetni. Éppen ezért fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő védelmünkről egy büntetőjogász személyében.