McKenzie terápia

McKenzie torna derékfájdalom ellen – Tényleg beválhat?

A magyarországi felnőtt lakosságnál a leggyakoribb panasz a deréktáji fájdalom, ami 5 személyből 4-et legalább egyszer érint élete során. A legtöbben ilyenkor bekapnak egy fájdalomcsillapítót vagy melegen tartják a problémás területet, azonban egyfajta hatásos tornával is megszüntethetőek a kínok. A McKenzie terápia a derékfájdalom kezelésében is segíthet. A derékfájdalom jellege meglehetősen változatos lehet, a tompa, sajgó fájdalomtól kezdődően, az éles, égő, zsibbadó, csillapíthatatlan érzésig bármi előfordulhat.

Ráadásul görcsös merevség, kényszertartás, súlyosabb esetekben akár mozgásképtelenség is társulhat hozzá. A derékfájdalom kialakulhat egy rossz mozdulat hatására, de lassan, egyéb tünetekkel kísérve is. A McKenzie terápia szempontjából többféleképpen csoportosítható a fájdalom, aminek két leggyakoribb típusa a mechanikai eredetű és a radikuláris, vagyis gyöki eredetű. Előbbinél a fájdalom forrása a gerinc és a környező csontok, izmok, ízületek, szalagok. A második, vagyis a radikuláris fájdalom tulajdonképpen a klasszikus, idegbecsípődésként emlegetett isiász.

Ebben az esetben irritálódik az ülőideg, aminek következtében begyulladhat. A gyogytornaszom.hu weboldalon olyan rendelő és szakértői csapat ismerhető meg, akik állapotfelmérést végeznek, aminek során pontosan lokalizálják a probléma okát és típusát. Nemcsak a panaszhoz, hanem a pácienshez is igazítják a személyre szabott gyógytorna tervet. Tapasztalt, segítőkész szakemberek az itt dolgozó gyógytornászok, akik csakis a betegekre figyelnek.

Mivel a McKenzie terápia leginkább a mechanikai fájdalmat kezeli, isiász esetében először szelídebb technikákkal kezdenek a szakemberek, mert így tudják a leghatékonyabban segíteni a célirányos, személyre szabott eljárást. A kezelés speciális gyakorlatokkal, kitartott pozíciókkal, szükség esetén manuális technikák alkalmazásával történik. A terápia célja minden esetben a hosszú távú panaszmentes állapot elérése, valamint a panaszok kiújulásának prevenciója. Derékfájás esetén érdemes jelentkezni erre a kúrára.