nyugdíj előtakarékosság

Nyugdíj előtakarékosságok összehasonlítása egy helyen

A nyugdíjas évekre időben el kell kezdeni a megtakarítást, hiszen a jelenlegi rendszer nem fenntartható, vagyis kijelenthető, hogy az összeomlás fenyegeti. A későbbi szegénységet elkerülendő, sokan döntenek valamilyen előtakarékosság mellett. Már egy helyen is összehasonlíthatja a nyugdíj előtakarékosságok típusait. A nyugdijbiztositas.com weboldalon minden információt meg lehet találni a lehetőségekről. Például az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) egy portfóliós rendszerű nyugdíj-előtakarékossági forma.

Népszerűségét annak köszönhette ez a bő negyed évszázados múltra visszatekintő módozat, hogy sokáig rendkívül kedvező feltételekkel adhattak a munkáltatók nyugdíjpénztári tagdíj hozzájárulást béren belüli juttatásként. Ez a lehetőség a munkaadónak és a munkavállalónak egyaránt megérte. Később megváltoztatták a kedvezmények rendszerét és bővült a nyugdíj-előtakarékossági lehetőségek köre is, aminek következtében az ÖNYP popularitása mérsékelten csökkent, azonban még mindig ez az egyik legelterjedtebb forma.

Előnyei közé tartozik, hogy nem igényel komolyabb szakértelmet, rugalmas költségei viszonylag mérsékeltek. Hátránya, hogyha emelik a nyugdíjkorhatárt, akkor a már meglévő ÖNYP lejárati ideje is kitolódik. A másik opció a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), ami tulajdonképpen egy számlacsomag. Itt nincsenek előre összeállított portfóliók, éppen ezért ez a lehetőség azoknak ideális döntés, akik pénzügyileg képzettebbek, tapasztaltabbak és a saját kezükbe akarják venni a nyugdíj-előtakarékossági megtakarításuk kezelését.

A NYESZ esetében nincs rendszeres befizetési kötelezettség. Következő lehetőség a nyugdíjbiztosítás, ez a legfrissebb, SZJA-jóváírást nyújtó nyugdíj-előtakarékossági forma. Ennek alapja a megtakarítással kombinált életbiztosítás, ami nem képezi a magánvagyon részét. Ennek köszönhetően nem perelhető, nem végrehajtható és minden esetben hagyatéki eljáráson kívül örökölhető adó- és illetékmentesen. Már 40%-os rokkantság esetén is adómentesen térít és halál esetén is fizet.