CNC forgácsolás

Mire használható a CNC forgácsolás technológia?

A CNC technológiát használó gépeknek köszönhetően, a fémipar hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedek során. A CNC forgácsolásnak nagy szerepe van a fémiparban. Ez a technológia lehetővé teszi, magas pontosság mellett, a különféle precíziós fém alkatrészek gyors legyártását. Ha ez még nem lenne elég, akkor az AZ-Engineering a legyártott alkatrészek hőkezelésére, csiszolására és felületkezelésére is lehetőséget kínál a partnerei révén.

A CNC forgácsolási technológia a cég esetében az összetett, precíziósan esztergált és mart alkatrészek gyártására összpontosul. A megrendelő igényelhet teljesen egyedi darabokat, de a nagyobb szériák legyártása sem jelent problémát. A sikerhez nagyban hozzájárulnak a hálózatba köthető CNC gépek, amelyek egy közös adatbázisba továbbítják az adatokat. Bár a technológia már évek óta jelen van a fémiparban, mégis folyamatosan fejlődik. Ezért az AZ-Engineering munkatársai is rendszeresen továbbképzésen vesznek részt, ezzel egy ütőképes csapatot alkotva.

A CNC géppark olyan típusokat tartalmaz, mint a CNC esztergák, megmunkáló központok, szikraforgácsolók, síkköszörűk, illetve a startlyukfúrók. Ezzel egyidejűleg a gépparkban a tradicionális gépek is megtalálhatóak. Ebbe a csoportba tartozik a hagyományos marógép, a köszörű, a polírozó, eszterga, palást és furatköszörű és persze a fűrészgép is. De mit jelent pontosan a már sokat említett CNC technológia? Ezeknek a gépeknek a működését és a gyártási lépéseket számítógép vezérli.

A precíziós megmunkálás úgy lehetséges, hogy a gép folyamatosan figyeli és összehasonlítja a különböző információkat, ha pedig szükséges, ez alapján igazít a gyártási folyamaton. Akár szükségmegoldásként is tekinthetünk erre a technológiára, amit a tömegtermelés hívott életre. Rengeteg idő takarítható meg a CNC gépek üzemeltetésével, mert eddig a szerszámok cseréje és a munkadarabok levételéhez egy munkásra volt szükség. Az ehhez szükséges idő viszont az automatizálás bevezetését követően jelentősen csökkent. Továbbá, a feldolgozási idő is egyértelműen kiszámítható, ami megkönnyíti a termelés tervezést.