fonal

Milyen az ideális fonal?

A különféle hobbik rendkívül fontos szerepet töltenek be az életünkben, hiszen nagy részük a készségek fejlesztésére és a stressz levezetésére szolgál. A kötés bizonyítottan rengeteg előnnyel rendelkezik, ugyanis fejleszti a kreativitást és a kézügyességet, így nemcsak az idősebb korosztály körében népszerű.

Ahhoz, hogy maradéktalanul tudjuk űzni a tevékenységet, elengedhetetlen a megfelelő eszközök beszerzése, mint például a kötőtű, a minta, nem utolsósorban pedig a fonal. Ezekből már rengeteg különféle termékeket találhatunk a boltokban és az online webshopokban is, viszont muszáj tisztában lennünk néhány ténnyel. Főként a fonalra érdemes koncentrálnunk, hiszen általánosságban kijelenthetjük, hogy minden azon áll vagy bukik. Első körben érdemes az anyagösszetételt megvizsgálni. Amennyiben puhább, nagyobb légáteresztő képességgel rendelkező fajtát keresünk, a pamut, esetleg az alpaka fonal mellett érdemes letennünk a voksunkat. Azonban a gyapjú is remek választásnak bizonyulhat a téli kiegészítőkhöz. Elengedhetetlen fontosságú, hogy a fonal mosására és szárítására vonatkozó tulajdonságokról is informálódjunk.

Utána következik a méret kiválasztása, ami sokszor még a kötés művészetében jártasaknak is problémát okozhat. Ezért azt ajánljuk, hogy olyan kötésminták közül válogassunk, amelyek a fonal méretére külön instrukciókat adnak. Így elkerülhetjük, hogy elfogyjon az anyag, mielőtt elkészülne a munka. Természetesen a szín is roppant fontos a megfelelő fonal kiválasztásánál, azonban ez már merőben szubjektív terület.