Miből és miként készül a népszerű cider?

Az emberek sokszor fogyasztanak olyasmit, amiről azt sem tudják, hogy valójában mi is az. Sokan így vannak a cider itallal is, annak ellenére, hogy nap mint nap isznak belőle, vagy legalábbis baráti, családi összejövetelek alkalmával. Öntsünk tiszta vizet a pohárba és nézzük meg, hogy mi az a cider!

Van, aki almaborként ismeri és elterjedt az almasör elnevezés is, azonban egyik sem állja meg teljes mértékben a helyét. Az igaz, hogy a cider almából készül, de szénsavas és az alkoholtartalma jóval kisebb, mint a bor, tehát hiba lenne ebbe a kategóriába sorolni. Ugyanakkor gabonát messziről sem látott, tehát sörként sem igazán lehet tekinteni rá.

Ha pontosak akarunk lenni, akkor a cider-t a bor és a sör közötti átmenetként lehetne meghatározni, amit hagyományosan ledarált és préselt alma erjesztésével készítenek. Azonban a mai modern cider változatokban már gyakran megtalálhatóak ízfokozók, hozzáadott cukrok, de szén-dioxid is és persze ne feledkezzünk meg a gyümölcs aromákról, amelyeknek köszönhetően megszülettek az oly népszerű cseresznyés, áfonyás és szedres itókák is.