újszülött fejlődése

Így figyeljük az újszülött fejlődését!

Az újszülöttek a nap legnagyobb részében aludni fognak, de gyorsan elérkezik a játékok ideje. A www.astibababolt.hu webshop rengeteg terméket kínál a leendő és tapasztalt anyukáknak. A csecsemők folyamatosan figyelik a körülöttük zajló világot és az érzékszerveik fejlődésével egyre többet akarnak megtudni. Mindig figyeljünk oda, hogy a baba miként reagál a különböző zajokra. A hang irányába fordítja a fejét? Összerezzen? Megismeri az anyja hangját és arcát?

Ezek mind azt mutatják, hogy a kicsi megfelelően fejlődik. Az igazság az, hogy a legkisebbek is folyamatosan kommunikálnak, gőgicsélnek, mosolyognak és sírnak. Szinte azonnal reagálnak az őket ért ingerekre, ez pedig azt jelenti, hogy a játékot is el lehet kezdeni. Tény és való, hogy az első hónapokban nincs szükség drága játékokra, hanem az a legfontosabb, hogy mindig alkalmazkodjunk az aktuális fejlettségi szintjéhez.

Például, ha a kicsi a kezét vagy a lábát nézegeti, akkor figurás kesztyűt tehetünk rá, hogy a látás mellé új ingerek is belépjenek. Amikor a hangját próbálgatja, akkor ezeket is felhasználhatjuk a játék során. Ebben a korban jó választásnak bizonyulnak a bökős labdák, a kontrasztos figurák. Ezeket mindig úgy helyezzük el, hogy a baba nyújtózkodjon értük. Sokan szeretik a szappanbuborékokat is, amelyek csillognak és a pici bőréhez érve kipukkannak. Sok anyuka automatikusan gügyögni kezd a kicsivel, azonban nyugodtan beszélhetünk hozzá. Lassan, egyszerű mondatokkal és nagy gesztikulációval.

Az a legjobb, ha elmondjuk, hogy mi történik és mit fogunk csinálni. Az 1 éves gyerkőc már megérti, amikor azt hallja, hogy mennek a játszótérre. A www.astibababolt.hu oldalon bőven akadnak játékok, így minden korosztálynak találunk megfelelőt. Fontos, hogy a szülő mindig figyelje a gyermeke reakcióit. Ha azt látja, hogy visszafejlődött, abbahagyott valamit, amit eddig csinált, esetleg nem mutat érdeklődést semmi iránt, akkor érdemes felkeresni a gyermekorvost. Inkább vizsgálják meg feleslegesen, minthogy valami baj történjen!