rum

A rum különböző fajtái

A rabszolgatartók annak idején nem is sejtették, hogy a cukornádültetvényeken dolgozók leleményességének köszönhetően, elkezdi hódító útját ez a karibi különlegesség.

A rum kezdetleges formáját a melaszból erjesztett ital jelentette. Ezt nem sokkal később már lepárolták, ezáltal nőtt az alkoholtartalma és a rum elérte a mai jól ismert, végleges változatát. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy Barbados vagy Puerto Rico a származási helye.

Az viszont tény, hogy a Karibi-térség jellegzetes italának számít. Innen kerülnek ki a legfinomabb rumok, amelyek változatos ízvilággal rendelkeznek. A fehér rum számít a leginkább letisztultnak, nem találhatjuk meg benne azt, ami az arany, fekete és fűszeres változatokra jellemző, éppen emiatt előszeretettel használják koktélokhoz.

Az arany rumot jellemzően karamellel színezik és 3 évig érlelik tölgyfahordóban. A fekete pedig a sötét színét a 7-12 éves érlelésnek köszönheti. A fűszeres rum az arany és fekete keverékét jelenti. Mindegyiknek megvan az egyedi karakterisztikája, ami miatt szeretni lehet ezeket az italokat.