life coaching

A life coaching nem pszichoterápia

Gyors tempójú világunkban egyre gyakrabban találkozunk új, érdekes és néha nem mindig érthető kifejezésekkel. A konzultáció, a képzés és az üzleti tanácsadás már magabiztosan elfoglalta helyét az emberek gondolataiban és szívében. Itt az ideje, hogy megismerkedjünk a life coaching elnevezéssel is!

Ez a kifejezés körülbelül 10 évvel ezelőtt jelent meg Európában. Bár a „coaching” szót már régóta és aktívan használják az üzleti életben, a „life” előtag meglehetősen új eredetű. A life coaching alapítójának Thomas Leonard amerikai pénzügyi tervezőt tekintik.

A top vezetőkkel folytatott sokéves munkája vezette el ahhoz az ötlethez, hogy a sikeres üzleti fejlődés stratégiái jól működhetnek a magánéletben is. Tehát ezt tekintik az irányzat eredetének. A life coaching valójában olyan gyakorlat, aminek az a célja, hogy segítse az ügyfeleket a személyes céljaik meghatározásában és elérésében.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a tréning célja nem a pszichológiai patológiák kezelése és az úgynevezett coach-ok sem orvosok vagy tanácsadók. A life coaching gyökerei az üzleti képzéshez nyúlnak vissza. Ez a jelenség egy olyan talajban növekedett, ami jól meg volt termékenyítve az emberről, a társadalomról és a menedzsmentről szóló különböző tudományok ismereteivel.

Fontos megjegyezni, hogy a life coaching nem csodaszer. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy ez az egyik leghatékonyabb eszköz az emberi tevékenység bármelyik területén kitűzött célok eléréséhez, szinte bármilyen életfeladat megoldásához, a személyes hatékonyság növeléséhez és a lehetőségek teljes körű kiaknázásához.