Csapágy és tengely

A kétsoros kúpgörgős csapágy előnyei

Könnyen megállapítható, hogy a gyűrűk között elhelyezkedő görgők formájáról kapta a nevét. A kúpgörgős csapágy, a kialakításából fakadóan lehetővé teszi az összetett erők felvételét. Ez azt jelenti, hogy egyaránt terhelhető radiálisan és axiálisan ható erőkkel. Az érintkezési szögtől függően nő a csapágy terhelhetősége.

Az egysoros változatok karbantartása viszonylag egyszerűnek számít, mivel szétszedhetőek. A gépekben általában párban kerülnek beépítésre, mivel radiális terhelés esetén, axiális erő is éri a kúpgörgős csapágyakat. A kétsoros szintén egy gyakran alkalmazott változatnak számít, ami szintén helyet kapott a kínálatban.

Ennél a típusnál az „X“, „O“ és a tandem elrendezést különböztetjük meg. Ennek köszönhetően nagyobb terhelésnek lehet kitenni ezeket és a szerelésük is egyszerűbbnek számít. A minőségi változatok számos előnnyel rendelkeznek.

Például mozgás közben jelentősen csökken a súrlódási nyomaték, ami meghosszabbítja a kúpgörgős csapágy élettartamát, illetve berágódás elleni védelemmel is el vannak látva.