gyogytornaszom

A gyógytorna népszerűsége Budapesten is töretlen

A gyógytorna hallatán sokan a műtétet vagy traumát követő kötelező gyakorlatokra gondolnak. Tény, hogy igenis szükséges ezen kettő esetében a gyógytorna, de nemcsak ekkor válhat valaki előnyére. Korosztálytól függetlenül sokaknak lehet szüksége gyógytorna gyakorlatokra Budapesten is (0630 505 0503; 1027, Vitéz u. 9.). Miről is van szó?

Nos, a fizioterápia kategóriába tartozó módszer manapság már sokkal többet jelent, minthogy egy gyógytornász mozdulatokat mutat meg és tanít, amiket aztán a páciens bizonyos ismétlésszámokban naponta el kell végezzen. A terápia során a terapeuta is aktív munkát végez, sokszor a manuális fogások nagyobb részét teszik ki egy kezelési alkalomnak.

A fizioterápia tehát egy gyűjtőnév, ami magába foglalja az orvosi terápiák természetes gyógymódjait. Azért fontos a naturális jelző, mert fizikai és kémiai energiákra épül a regenerálódás. A fizioterápiába tartozik a gyógytorna és a fizikoterápia is. Míg az előbbi a mozgás által keletkezett energiákat hasznosítja, addig az utóbbi csak kémiai energiákkal gyógyít.

A gyógytorna, ahogy azt sokan tudják, napjaink egyik legismertebb módszere, amivel a mozgásszervi gondok kezelhetők. Mivel igen összetett terápiáról van szó, ezért sokféle sérülést, elváltozást és betegséget képes hatékonyan gyógyítani.

Manapság már nem csupán a gyógytornász által diktált gyakorlatokból áll egy ilyen kezelés, illetve minden korosztálynak szólhat, nemcsak az idősebbeknek. Fontos tudni még azt is, hogy a gyógytornászok zöme szinte állandó szinten fejlesztik önmagát, különféle posztgraduális képzéseken vesz részt és idő közben számos új technikát vet be annak érdekében, hogy a gyógytorna sikeres legyen, elérve a várt eredményt.

Gyakran egy-egy gyógytorna alkalom a terapeuta aktív munkája, ugyanis manuális fogásokkal próbál hatni például az izmokra, ízületekre vagy a fasciákra. A gyógytorna egyik elterjedt fajtája a manuál terápia. Ennek a lényege, hogy a mozgató szervrendszer funkcionális működészavarait lokalizálja, majd analizálja a kialakult funkcionális gondokat.