festékek

A festékek fajtái és alkalmazási területei

A környezetünkben számos esetben találkozhatunk festett felületekkel, legyen az fal, bútor vagy eszköz. Ezek esetében a festés az egyik leggyakoribb felületkezelés. Szinte minden anyag más-más terméket kíván, a tulajdonságaiból, használatából adódóan eltérő lehet a kezelési igénye. Az alapanyag szerint léteznek vizes bázisú és oldószer alapú festékek is.

A felhasználásuktól függően vannak alapozó-, fal-, beton-, fém-, fa-, kád-, dekorációs stb. festékek. A festés megkezdése előtt ajánlott az alapozó használata, ami a funkcióját tekintve szintén többféle lehet, például a festék jobb tapadásának biztosítása, egyenletesebb felület elérése vagy korrózióvédelem.

Bizonyos termékekből létezik alapozó és festék egyben, ezeknek a használatával időt és energiát spórolhatunk meg. A különböző festékek száradási ideje eltérő lehet, használat előtt érdemes tájékozódni a használati útmutatóból. Érdemes a festést a tökéletes végeredmény érdekében úgy időzíteni, hogy a száradás optimális körülmények között, a szükséges ideig történhessen.