bokaficam kezelése

A bokaficam kezelése – Hogyan lehet felismerni a bokaficamot?

Az ember gyakran elképzelni sem tudja, hogy mennyi mindennek van kitéve egészen addig, amíg valamilyen komoly probléma nem következik be. A rendszeres sportolás még közel sem jelenti azt, hogy valaki biztosan meg fog sérülni, ezért ez nem jó érv annak elhanyagolására. Valójában éppen ellenkezőleg, ha valaki csak bizonyos mozgáskultúrával rendelkezik, a hétköznapi életviteléből adódóan, egy váratlan helyzetben az ízületek, inak, izmok könnyebben reagálhatnak rosszul. A láb fokozottan ki van téve ilyen szempontból, mert erre helyezzük a test teljes súlyát.

A térd mellett, a boka az, amire megéri kiemelt figyelmet fordítani. Elég ugyanis egy rossz lépés és máris kész a baj. A sport mellett, a magas sarkú hordása ugyanúgy kockázattal jár. A bokarándulás elég gyakori jelenség, de ez viszonylag rövid idő alatt gyógyul. Az izmok és inak ilyenkor túlnyúlnak, valamint duzzanat kísérheti a sérülést, ami fájdalommal társul. A tartósszalagok szakadására is van esély. A ficam ezzel szemben sokkal súlyosabb eset.

Már néhány alkalom személyre szabott gyógytorna is jelentős mértékben hozzájárulhat a bokaficam utáni rehabilitációhoz (forrás: www.gyogytornaszom.hu). Látható tehát, hogy erre is van hatékony kezelési eljárás, de ettől még jobb azt megelőzni. A bokaficam esetében már számolni kell olykor töréssel, az ugrócsont kimozdul a helyéről, vagyis az ízületi árokból és nem tér vissza magától, a szalagok pedig biztosan elszakadnak. Véraláfutások, duzzanat és nagy fájdalom kíséri a jelenséget. Első lépésben pihentetésre, a duzzanat lehúzására lesz szükség.

A fájdalomcsillapítás sem elhanyagolható. Mindezt követheti majd a rehabilitáció, ami több hónapot vesz igénybe. Egyáltalán nem szabad elhanyagolni, ugyanis a terhelés során fellépő kellemetlen érzés könnyedén tovább terjedhet és egyéb mozgásszervi elváltozásokat idézhet elő a térdben, csípőben, derékban. A megfelelő gyógytorna gyakorlatokkal fokozható a terület vérellátása, ami serkenti a szövetek regenerációját, valamint a terhelés is lassan visszaállítható a megszokott szintre.